AutoRAI in Miniatuur: The Broadspeed Racing Anglia’s
Bijzonder Vanguards-setje laagvliegers is een aanwinst voor elke miniatuurautocollectie.
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |
Je kent ‘m misschien wel van Harry Potter en de Geheime Kamer: de Ford Anglia – het vliegende autootje van de familie Weasley… Miniatuurautofabrikant Lledo – later Corgi – maakte hem in de serie Vanguards in talloze varianten.
Zeer populair
De Ford Anglia (type 105E) is een bescheiden gezinsautootje uit de jaren zestig en zeer populair in Engeland. Vandaar dat de Weasleys – de ouders van Harry Potters roodharige tovenaarsvriendje Ron en zelf ook tovenaar – zo’n auto kozen om niet teveel op te vallen in het gewone leven.
“Waarschijnlijk zijn Anglia’s in de historische racerij van nu veel sneller dan ze ooit waren”
Broadspeed Anglia’s
Maar de Ford Anglia had veel meer in zijn mars – hoewel, meer dan vliegen… Er werd en wordt immers ook geracet in Ford Anglia’s. Waarschijnlijk zijn ze in de historische racerij van tegenwoordig veel sneller dan ze ooit waren. Lledo Vanguards – opgegaan in Corgi – zag wel brood in de Anglia en maakte onder veel meer déze set van twee Broadspeed Anglia’s – het artikelnummer van de set is BA1002.
Tuning
Broadspeed was een Engelse tuningfirma – in de klassieke zin van het woord. Het bedrijf was gespecialiseerd in het sneller maken van auto’s van vooral BMC en Ford. Oprichter Ralph Broad bouwde een grote reputatie met de tuning van Mini’s, Ford en uiteindelijk de Jaguar XJ12C.
Kampioen van 1966
De originele Anglia’s dateren van 1966, de modellen van Vanguards verschenen halverwege de jaren negentig. De rode is uitgevoerd in de huiskleuren van Broadspeed van destijds: donkerrood met een zilverkleurig dak. Op het dak staat de naam John Fitzpatrick vermeld, de kampioen van 1966 in het British Saloon Car Championship. De witte met het goudkleurige dak vermeldt de naam van Anita Taylor, de racende zus van Formule 1-coureur Trevor Taylor. Zij was in 1966 lid van het Broadspeed-team.
“De rode is uitgevoerd in de huiskleuren van Broadspeed en stelt de auto voor waarmee John Fitzpatrick in 1966 kampioen werd van het British Saloon Car Championship”
Hebbeding
Het Anglia-model van Vanguards is sowieso een prima miniatuurtje, maar de ruige raceautootjes zijn nóg leuker door hun sportstrepen en sportwielen. De bumpers ontbreken, conform de voorbeelden uit 1966. Jammer overigens dat Vanguards geen fraaiere, ouderwetse racenummers heeft gebruikt. De nummers op de auto’s zien er wel heel standaard uit. Een beetje jammer.
De leuke verpakking maakt de ‘The Broadspeed racing Anglia’s of the 1960’s’-set een nóg leuker hebbeding. De vermelding van de gelimiteerde oplage van 5.000 sets moet je met een korreltje zout nemen, want een oplage van 5.000 ís helemaal niet zo klein. Het certificaat bij mijn set vermeldt het nummer 2519.
Gekke prijzen
Maar toch, mede door die vermelding geldt de Broadspeed Anglia-set als zeldzaam. Leuk voor als je hem in je collectie hebt, jammer als je ’m nog zoekt. Op internet zie je ze voor de gekste prijzen, 25 en 50 pond, 60 dollar, 29 en 56 euro… Goed zoeken dus en niet te snel toehappen…
“Het Anglia-model van Vanguards is een prima miniatuurtje, maar de ruige raceautootjes zijn nóg leuker door hun sportstrepen en sportwielen”