AutoRAI in Miniatuur: Morris Minor, de evergreen
Een sympathiek, bescheiden en aaibaar autootje, die Morris Minor
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |
Wie heeft er nou niets met de Morris Minor… Deze evergreen kom je in Engeland nog steeds regelmatig tegen – en niet alleen in films en tv-series. Een dankbaar onderwerp voor een miniatuurauto dus.
Talloze varianten
Een sympathiek, bescheiden en aaibaar autootje, die Morris Minor. Corgi – dus zonder Toys erachter – maakte hem in de jaren tachtig en negentig in talloze varianten en ongemerkt is een aantal mijn collectie binnengeslopen.
Morris Minor 1000
De Corgi-Minor stelt de 1000 voor, zeg maar het latere type, met de grille met horizontale, veelal ivoorkleurige lamellen. De tweedeurs Coach – gewoon, de dichte dus – is het archetype van de Britse tweede, derde of vierde auto, voor de kids die net hun rijbewijs hebben gehaald. Natuurlijk deugt het model, want het is een Corgi, maar vooral de kleur doet het voor mij.
“De tweedeurs Minor Coach is het archetype van de Britse tweede, derde of vierde auto, voor de kids die net hun rijbewijs hebben.”
Zilvergrijze verf
Dat groen wordt alleen maar mooier als de auto jarenlang in de vitrine stof staat te vergaren. Ach, dat de wielen wel heel simpel zijn, gemaakt van plastic en voorzien van een opgeverfd wieldopje, stoort helemaal niet. En dat het weinige ‘chroomwerk’ van de echte Minor op het model zilvergrijze verf is, siert het bescheiden modelletje alleen maar.
Houten frame
Iets uitbundiger is de Minor 1000 Countryman, eveneens van Corgi. Het houten frame van deze stationwagon – keurig weergegeven als apart onderdeel – geeft het autootje iets frivools. Het bruin steekt prettig af tegen de eveneens groene carrosseriekleur. Corgi heeft zich uitgeleefd, want bij het model leverde het twee buitenspiegeltjes en plaknummerbordjes. Die spiegeltjes, die je in een gaatje bovenop de spatborden moet prikken, zijn wel kwetsbaar als je je modelletje afstoft. Maar een Minor hóéft helemaal niet in concoursstaat te zijn, toch?
“Het houten frame van de Countryman – keurig weergegeven als apart onderdeel – geeft het autootje iets frivools.”
Uitzinnig
De uitzinnigste is de Minor Convertible, met een stoffen kap, maar vaste zijruiten. Opvallend is dat deze, evenmin als de Traveller, een ivoorkleurige grille heeft. Corgi heeft de kosten daarvan kennelijk besteed aan de keurige vormgeving van de zijruitjes en het opgevouwen kapje.
“Corgi heeft zich uitgeleefd, want het leverde bij dit model twee buitenspiegeltjes, die je in een gaatje bovenop de spatborden moet prikken.”
Vertederend ensemble
Het zijn alle drie schatjes van miniaturen en doordat ze min of meer dezelfde kleur hebben, vormen ze een wel heel vertederend ensemble. Ik ga ze een prominentere plek in de vitrine geven. Hé, daar staan stiekem al enkele tientallen Minors heel bescheiden te zijn!