Autokosten drukken zwaar op modaal inkomen: Autorijden onbetaalbaar voor velen
Steeds meer Nederlandse huishoudens met een modaal of lager inkomen hebben moeite om hun vervoerskosten te betalen. Uit een onderzoek van het Nibud, in opdracht van de Mobiliteitsalliantie, blijkt dat zowel autorijden als het openbaar vervoer flink duurder zijn geworden. Voor veel gezinnen is de balans tussen hun inkomen en uitgaven hierdoor volledig verstoord
Vervoerskosten schieten door het dak
Mobiliteit zou eigenlijk voor iedereen toegankelijk moeten zijn, maar veel gezinnen wordt vervoer steeds meer een rekensom. De kosten voor vervoer zijn sinds 2015 met maar liefst 30 procent gestegen. Vooral voor gezinnen met kinderen loopt het bedrag dat ze kwijt zijn aan vervoer flink op, tot wel 900 euro per maand.
Auto vs. openbaar vervoer:
Het lijkt misschien een simpele oplossing: als autorijden te duur wordt, pak je toch gewoon de bus of trein? Maar zo eenvoudig is het helaas niet. De vaste kosten van een auto, zoals verzekering, brandstof en onderhoud, zijn hoog. Aan de andere kant loopt het voor een gezin met het openbaar vervoer ook snel op. Vier treinkaartjes zijn soms net zo duur zijn als een volle tank benzine.
Vooral in landelijke gebieden wordt het lastiger. De afstanden zijn daar groter en het openbaar vervoer rijdt minder vaak of helemaal niet meer. Hierdoor wordt een auto vaak onmisbaar.
Oplossingen gezocht
De Mobiliteitsalliantie denkt dat er mogelijkheden liggen in betere reiskostenvergoedingen, vooral voor mensen met een lager inkomen. Ook zouden voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en werkplekken dichterbij huis kunnen komen, zodat lange en dure reizen minder vaak nodig zijn.
Lees ook: EV Experience 2024: dit zijn de primeurs