Aston Martin eert vijftig jaar Concorde
Britten maken gebruik van een Rolls-Royce motor?
Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de iconische Concorde zijn eerste vlucht maakte. Het revolutionaire vliegtuig is al weer bijna 16 jaar uit dienst, maar is nog duidelijk niet uit het hart bij Aston Martin. De Britse automaker komt daarom met een speciale DBS Superleggera ‘Concorde edition’.
Op en neer naar New York in één dag
In 1969 maakt de iconische Concorde zijn eerste vlucht vanaf het vliegveld in Toulouse. Het Brits-Franse supersonisch passagiersvliegtuig had een kruissnelheid van Mach 2.04 (2388 km/u), ruim tweemaal de snelheid van het geluid. Een vlucht van Londen naar New York duurde minder dan drie uur.
Van deze supersonische snelheid kunnen we tegenwoordig alleen nog maar van dromen. In 2003 wordt namelijk de laatste Concorde uit de dienstregeling gehaald. Ondanks dat het leuk was dat je op één dag op en neer kon naar New York voor een zakelijke afspraak of een lunch in Central Park, vonden toch veel mensen een retourtje van 11.000 euro wel aan de hoge kant.
Stijgende brandstofprijzen betekende in 2003 het definitieve einde van de Concorde. Tegenwoordig duurt een enkele reis van Londen naar New York zeven tot acht uur.
DBS Superleggera Concorde Edition
De Concorde heeft bij veel mensen een bijzonder plekje in hun hart. Zo ook bij Aston Martin. De Britten staan daarom dit jaar stil bij het vijftigjarig bestaan van de Concorde en komen met een exclusieve DBS Superleggera Concorde Edition. Het is een speciale limited edition, slechts tien exemplaren komen er op de weg.
Lees ook: Autotest – Polstar 1, een meesterwerk
British Airways kleuren
Op deze speciale DBS Superleggera Concorde Edition komen we op verschillende plekken de British Airways kleurencombinatie tegen. De diffuser, achterspoiler, voorbumper en het Aston Martin-logo zijn rood-wit-blauw gekleurd.
Rolls-Royce-motor
Ook aan de binnenkant zien we veel verwijzingen naar de Concorde. In de hoofdsteunen prijkt het Concorde-logo en de schakelflippers zijn gemaakt van titanium. Dit titanium is best wel bijzonder. Het materiaal komt namelijk uit een Rolls-Royce turbojet-motor van een echte Concorde.
Mach 2.04
Op de zonneklep zien we nog eens wat de kruissnelheid van de Concorde is: Mach 2.04. Een snelheid die iets te hoog gegrepen is voor de DBS Superleggera zelf. Traag is hij echter zeker niet. In 3,4-seconden schiet de Aston Martin naar de 100 km/u en de topsnelheid is Mach 0.28 (340 km/u).
Lees ook: Waarom de Cybertruck er zo bijzonder uitziet