Amerika wil Chinese software in auto’s verbieden
Kabinet-Biden wil doorpakken
De Verenigde Staten staan op het punt om een belangrijke stap te zetten tegen het gebruik van Chinese software in zelfrijdende en verbonden auto’s. Volgens bronnen van Reuters werkt het Amerikaanse ministerie van Handel aan een verbod dat binnen enkele weken van kracht kan worden.
Strenge regels
Het verbod zou gelden voor auto’s die (deels) autonoom kunnen rijden. Volgens de plannen moeten fabrikanten bewijzen dat er geen enkele Chinese software in hun voertuigen zit. De angst is dat Chinese software informatie kan doorspelen naar de Chinese overheid, iets wat Washington koste wat het kost wil voorkomen. Zelfs het testen van deze auto’s op Amerikaanse bodem wordt aan strenge regels gebonden.
Volgende stap
Deze stap past in een bredere strategie van de Amerikaanse regering om de invloed van China in de auto-industrie te beperken. Er is al een importheffing van 100 procent op Chinese elektrische auto’s en president Joe Biden heeft een wetsvoorstel ingediend om het gebruik van Chinese batterijen in auto’s moeilijker te maken.
Europa
In Europa krijgt Chinese technologie om auto’s zelfstandig te laten rijden voorlopig nog vrij baan. Amerikaanse technologie overigens ook. Begin augustus is BlueCruise-technologie van Ford voor handsfree rijden goedgekeurd door de Europese Commissie. De goedkeuring betekent dat bestuurders van een Ford met BlueCruise nu zonder handen aan het stuur kunnen rijden op meer dan 135.000 kilometer aan snelwegen, de zogeheten Blue Zones, verspreid over achttien Europese landen. In tegenstelling tot andere auto’s met dit soort rijhulpsystemen, is het in een Ford met BlueCruise niet verplicht om je handen aan het stuur te houden op de snelweg. De technologie is inmiddels beschikbaar in Nederland.