achtergrondafbeelding

Autozoeker

Skoda Rapid spaceback

De geschiedenis van de huidige Skoda Rapid begint in 2012. Dan besluit men het gat tussen de Fabia en de Octavia te vullen met een compacte liftback. De Rapid zit qua formaat het dichtst bij die laatste en zou eventueel ook gezien kunnen worden als alternatief voor het instapmodel van de Octavia. In Europa is de auto nauw verwant aan de laatste SEAT Toledo. Verder zijn er nog de nauw verwante en specifiek voor de Chinese markt bedoelde Volkswagen Jetta Night en laatste generatie Santana. In China wordt de Rapid ook nog als traditionele sedan geleverd. Lees verder

De geschiedenis van de huidige Skoda Rapid begint in 2012. Dan besluit men het gat tussen de Fabia en de Octavia te vullen met een compacte liftback. De Rapid zit qua formaat het dichtst bij die laatste en zou eventueel ook gezien kunnen worden als alternatief voor het instapmodel van de Octavia. In Europa is de auto nauw verwant aan de laatste SEAT Toledo. Verder zijn er nog de nauw verwante en specifiek voor de Chinese markt bedoelde Volkswagen Jetta Night en laatste generatie Santana. In China wordt de Rapid ook nog als traditionele sedan geleverd.

Spaceback
In 2013 werd het modellenaanbod uitgebreid met de Rapid Spaceback: een ironisch genoeg iets kleinere kruising tussen een hatchback en een stationwagen. De Spaceback ziet er iets vlotter uit en blijkt ook beter aan te sluiten op de wensen van de consument: zeker in Nederland wordt de Spaceback beduidend beter verkocht dan de standaard liftback. De opvolger staat overigens al in de startblokken: in de loop van 2019 zal de Rapid worden vervangen door de nieuwe Scala.

Niet nieuw
De typenaam Rapid is een oude bekende bij Skoda. Al drie keer eerder werd de naam voor één van hun modellen gebruikt. Als eerste in 1935, voor een in de basis vierdeurs saloon, die overigens in meerdere carrosserievarianten werd verkocht. Grofweg vier decennia later keert de naam Rapid weer terug, nu voor de coupéversie van de 130, die tot 1990 in productie blijft. Tot slot keert de naam in 2011 wederom terug op de Indiase markt, voor een lokale Fabia-achtige rebadgeversie van de Volkswagen Vento. Een model dat nog altijd op de markt is, ondanks de ‘wereldwijde’ Rapid waar het op deze pagina vooral om gaat.