achtergrondafbeelding

DAC – Driver Alert Control

DAC is een afkorting voor Driver Alert Control. Dit systeem voorkomt frontale botsingen. Als de bestuurder na een eerdere waarschuwing weigert in te grijpen, kan het systeem de auto een noodstop laten uitvoeringen ter voorkoming van een ongeluk.

Vermoeidheid

Dit systeem, dat Volvo in het leven heeft geroepen, anticipeert op de bestuurder en geeft aan of de aandacht van de bestuurder verslapt voor bijvoorbeeld vermoeidheid. Het systeem controleert de bewegingen van de auto met een camera, een aantal sensoren en een regeleenheid en oordeelt daarna of de auto wel gecontroleerd wordt gereden. Indien dit niet het geval is wordt de bestuurder er op geattendeerd dat hij niet meer bij de les is. Het systeem laat dan in een display onder de toerenteller bijvoorbeeld een koffiekopje zien om te bestuurder te vertellen dat hij even een pauze moet inlassen.

Ongelukken

Het systeem heeft een goede reden waarom het op de markt is gebracht. Negentig procent van de ongelukken wordt namelijk veroorzaakt door menselijk falen, veelal door afleiding van de bestuurder.