achtergrondafbeelding

Wegenbelasting 2022 berekenen

Wegenbelasting berekenen? Vul hieronder je gegevens in!

CO2-uitstoot (g/km):
0-50 g/km *
50+ g/km
*Alleen volledig elektrische auto’s en enkele plug-in hybrides

Wegenbelasting 2022: bereken jouw bedrag hier

Wegenbelasting berekenen of motorrijtuigenbelasting berekenen (MRB)? Dat kun je hierboven doen. Maar wat is wegenbelasting eigenlijk? Dat is het bedrag dat je als belasting betaalt voor het in het bezit hebben van een auto of motorfiets. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van veel factoren, maar niet of iemand veel of weinig rijdt. Het gaat echt puur en alleen om het bezit.

Variabelen wegenbelasting berekenen

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het type en het gewicht van het voertuig, het gebruik (privé of zakelijk), de soort brandstof en de provincie waar de houder van het kentekenbewijs woont. En al die verschillende variabelen kun je hierboven invullen, zodat je precies weet hoeveel motorrijtuigenbelasting je per kwartaal moet betalen. Let wel op: de variabelen van de wegenbelasting veranderen elk jaar. Het kan dus zo zijn dat je nu (beperkte) vrijstelling hebt en straks niet meer.

Vrijstellingen wegenbelasting 2022

Niet iedereen hoeft wegenbelasting te betalen. Auto’s van 40 jaar of ouder hoeven namelijk geen wegenbelasting meer af te dragen. Een andere mogelijke uitzondering is een heel gunstige uitstoot van het voertuig. Zo hoeven volledig elektrische auto’s tot 2024 geen MRB te betalen. Voor een plug-in hybride die een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km heeft krijg je tot 2024 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Ook invaliden hoeven onder bepaalde omstandigheden geen wegenbelasting te betalen: invaliditeitsvrijstelling.

Wist je dat?

De volgende voertuigen hebben ook vrijstelling van wegenbelasting:

  • Politieauto’s
  • Brandweerauto’s
  • (Dieren)ambulances
  • Gemeentevoertuigen

Auto schorsen

Mocht je op bovenstaande punten geen vrijstelling voor wegenbelasting krijgen is er nog één optie: je auto schorsen. Dan zet je je WA-verzekering, de motorrijtuigenbelasting en eventueel verplichte APK tijdelijk stop. Interessant als je toch niet van plan bent met je auto de openbare weg op te gaan. Doe je dat wel, riskeer je een enorme boete.

Een schorsing duurt maximaal 1 jaar, daarna loopt de schorsing automatisch af en moet je meteen weer voldoen aan de gestelde verplichtingen. Na 1 jaar kun je je schorsing wel verlengen.

Waarom zijn de bedragen per provincie verschillend?

De provincies bepalen zelf de belastingtarieven. Deze tarieven zijn afhankelijk van de politieke partijen die aan het bewind staan, de liquiditeit en de plannen voor de aanleg en onderhoud van het wegennet in de desbetreffende provincie. Daarom betalen inwoners van Zuid-Holland bijvoorbeeld een hogere prijs voor het autobezit dan inwoners van Friesland.

Wegenbelasting berekenen op AutoRAI.nl

Weten hoeveel wegenbelasting jij moet afdragen? Vul de gegevens die van jou op toepassing hierboven in en zie hoeveel motorrijtuigenbelasting je elk kwartaal moet betalen. Je hebt nodig: de provincie waar je woonachtig bent, de CO2-uitstoot van je auto, het brandstoftype van je auto en tenslotte het gewicht van je auto. Dat is alles.

Let op: de wegenbelasting is altijd berekend per kwartaalbedrag!