achtergrondafbeelding

Autozoeker

Lightyear One

De oorsprong van de Lightyear One is terug te leiden tot de zonneauto’s van de Technische Universiteit van Eindhoven. Het studententeam achter deze auto’s heeft ambitieuze plannen en richtte in 2017 het merk Lightyear op, met als doel het op de markt brengen van een volledig elektrische gezinsauto op zonne-energie. Op die manier is de auto onafhankelijk van laadinfrastructuur. Lees verder

Lightyear One uitvoeringen

Lightyear One
2020-heden

De oorsprong van de Lightyear One is terug te leiden tot de zonneauto’s van de Technische Universiteit van Eindhoven. Het studententeam achter deze auto’s heeft ambitieuze plannen en richtte in 2017 het merk Lightyear op, met als doel het op de markt brengen van een volledig elektrische gezinsauto op zonne-energie. Op die manier is de auto onafhankelijk van laadinfrastructuur.

Het concept Desondanks zal opladen met de stekker nog steeds mogelijk zijn, als is het maar als back-up voor in minder zonnige landen zoals het onze. Doordat de auto met de zonnepanelen onderweg kan bijladen, moet een actieradius van maar liefst 800 kilometer mogelijk worden. Het merk verwacht dat in een land als Nederland 40% van de kilometers op zonne-energie afgelegd kan worden. Qua afmetingen en prijs lijkt te auto vooral een concurrent te worden voor de Tesla Model S.

In productie Anno 2019 lijkt het er toch echt van te komen. De productieversie van de One wordt onthuld en de productie hoeft eigenlijk alleen nog te worden opgestart. Dat moet in 2020 gaan gebeuren. Klanten zijn al gevonden, zelfs voordat er nog maar een definitief ontwerp was hadden ze al twee exemplaren in de bestelling staan. Op het moment dat de productieversie werd gepresenteerd stond de teller al op bijna honderd bestellingen en dat worden er vast meer, want ook enkele leasemaatschappijen gaan de auto in hun vloot opnemen.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 60 kWh
Aandrijving 4WD
Actieradius 725 km
Laadtijd bij 220V 3:15 uur
Vermogensrange alleen 100 kW

Prestaties

Systeemvermogen 100 kW (136 pk)
Systeemkoppel 1.200 Nm
Acc. 0-100 km/u 10,0 s
Topsnelheid 150 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. liftback
Euro NCAP niet getest
Marktintroductie maart 2020 (verwacht)
Laatste facelift n.v.t.
Vanafprijs € 149.999
Bijzonderheden De Lightyear One is een ambitieus Nederlands project en moet in 2020 in productie gaan.

Afmetingen/gewichten

L x B x H 5.057 x 1.898 x 1.426 mm
Wielbasis 2.950 mm
Massa leeg 1.300 kg
Inh. bag. ruimte. 780 l

Verbruik

Energielabel A