AutoRAI.nl, elke dag autonieuws
T

Tesla Model X P100d – Autotest

Nergens mee te vergelijken

 •  Autotests, Elektrisch, Nieuws, Tech

Waar staat de X eigenlijk voor in de modelnaam Model X? We weten het: eXtravagant. Hoe je de Tesla ook bekijkt of rijdt, hij blinkt uit in uitbundige overdrijving. Formaat, gewicht, uitrusting, prestaties, design, prijs: op elk vlak excelleert de Tesla. Het resultaat? Dit is een auto die je echt nergens mee kan vergelijken.

Fotografie: Stefan de Haan

Extravagant 1: vleugeldeuren

Achter heeft de Tesla Model X twee elektrisch werkende vleugeldeuren, door Tesla Flacon Wing-deuren gedoopt. Het staat echt machtig als de deuren majestueus omhoog klappen. Allerlei sensoren zorgen dat ze nergens tegenaan botsen. In- en uitstappen gaat super makkelijk, ook de derde zitrij is simpel te bereiken. En: elke keer als je ze gebruikt, geeft de auto een imposante technologie- en designshow weg. Trouwens, ook de (gewone) voorportieren worden elektrisch geopend en gesloten.

“Wie de Bioweapon Defense Mode activeert, zorgt voor overdruk in het interieur, zodat (schadelijke) buitenlucht niet naar binnen komt”

Extravagant 2: prestaties

Tja, 0 tot 100 km/u in precies 3,1 seconden… De Model X, toch 2.400 kilo zwaar, is sneller dan talloze exotische sportauto’s. Het menselijk brein heeft moeite deze versnelling te registreren. Elke sprint beneemt de inzittenden adem en is daarmee een heftige, fysieke sensatie. Zinvol? Niet echt. Indrukwekkend? Des te meer.

Extravagant 3: batterijpakket

Met 100 kWh heeft de Model X P100D het zwaarste batterijpakket dat leverbaar is. En veel batterijen betekent veel energie. De Model X realiseert zodoende 400 kilometer bereik. Wie extreem rustig rijdt kan er 500 van maken (542 volgens NEDC). Een extravagant accupakket zorgt wel voor stevige laadtijden. Wie een gewone aansluiting benut, moet rekenen met zo’n 30 uur laden. Het alternatief is een snellere wall connector, snelladen of natuurlijk ‘superchargen’ bij een Tesla-station (bijna 300 in heel Europa). Dan praat je over enkele uren of zelfs minuten laadtijd.

“De Model X, toch 2.400 kilo zwaar, is sneller dan talloze exotische sportauto’s”

Tesla Model X P100d Rijtest - Fotografie: Stefan de Haan

Extravagant 4: interieur

Fraaie en comfortabele kuipstoelen (elektrisch verstelbaar en verwarmbaar), veel ruimte en natuurlijk het immense touchscreen: dit is reizen op z’n best. Met het touchscreen bedien je de hele auto, van vleugeldeuren tot de extra snelle sprintmodus. De Tesla biedt een 4G-verbinding voor het soepel navigeren op Google Maps, streamen van Spotify en andere online fun. Alles is te regelen via het imposante en praktische touchscreen.

Extravagant 5: Bioweapon Defense Mode

Fijnstof? Het speciale HEPA-interieurfilter haalt het uit de lucht. Ook virussen, bacteriën en vervuiling komen niet binnen. Wie de Bioweapon Defense Mode activeert, zorgt voor overdruk in het interieur, zodat (schadelijke) buitenlucht niet naar binnen komt. Handig toch?

“De mix van design en technologie heeft een pittig prijskaartje”

Extravagant 6: prijs

We kunnen er niet omheen: de mix van design en technologie heeft een pittig prijskaartje. Het topmodel stuwt de factuur op tot niet minder dan 191.000 euro. Tja. Laat je wat extra’s weg, dan komt de Model X P100D uit op 156.1985 euro. De versie met 75 kWh-batterij is er vanaf 101.185 euro.

Extravagant 7: géén Autopilot

Het is toch wat, 191.000 euro afrekenen, maar dan nog zelf moeten sturen. Toch is de Tesla Model X future proof, dankzij 8 camera’s, radar en ultrasone sensoren aan boord. Én een supercomputer om allerlei data te verwerken. Door de keuze voor Nvidia als nieuwe techpartner is Tesla vooral bezig om gegevens te verzamelen door middel van fleet learning. De Autopilot is daarom nog beperkt in zijn functionaliteit. Straks gaan de Tesla’s helemaal autonoom op pad. Dat moet veiliger zijn dan wanneer mensen rijden. Nee, niet in 2020 maar eerder. Als de wetgevers het toestaan.

“De Tesla Model X is future proof”

Benieuwd wat jouw auto nog waard is? Bereken gratis en verkoop binnen 24 uur!

GO!
  • Auto binnen 24 uur verkocht
  • 100% kosteloos
  • Altijd RDW erkende taxatie
Gegevens worden gedeeld met wijkopenautos.nl
Ontvang elke vrijdag om 15.00 uur onze 5 meest gelezen blogs van de week in je mailbox! iedere 20e inschrijver krijgt het boek Alle Auto’s 2017 (t.w.v. 9,95 euro) gratis opgestuurd Aanmelden
Reageer